Kategorier
Uncategorized

Studenttilværelsen under koronapandemien

Jeg husker tilbake til starten av mars 2020. Noen dager etter min egen bursdag i slutten av februar, hørte vi om det første tilfellet av Covid – 19 i Norge. Som vi vet, fulgte nedstengningen av Norge allerede i 13 mars. På dette tidspunktet hadde jeg ingen begripelse om hvilke konsekvenser som ville komme de neste månedene. Pandemiens konsekvenser har berørt alle i Norge på en eller annen måte. Med oppsigelser og sosiale begrensninger. Jeg er student og studenthverdagen min har helt klart forandret seg på grunn av pandemien som har rammet oss alle.

På senhøsten 2019 hadde jeg nettopp begynt å jobbe på Gardermoen ved siden av studiene. Jeg jobbet på lageret til Gate Gourmet, som leverer mat og taxfreevarer til majoriteten av flyvningene på Gardermoen. Etter noen måneder hadde jeg endelig kommet ordentlig inn i systemet, og trengte ikke lenger å spørre så mye om hjelp som tidligere. Men som så mange andre i Norges land opplevde jeg å bli permittert i mars måned. Og oppsigelsen fulgte deretter. Det var selvfølgelig veldig kjedelig å miste jobben, men heldigvis dukket det opp en ledig stilling på Coop Extra hvor jeg bor. Her fikk jeg jobb nærmest umiddelbart etter oppsigelsen. Noe jeg var og er fremdeles takknemlig for. 

Tiltakene som ble iverksatt fra 13. mars endret studielivet mitt radikalt. Fra å ha flere fysiske møter med studiekamerater i uken på skolen, til ikke å ha noen. Undervisningen måtte digitaliseres for å kunne være gjennomførbar. Dette gjorde at min studenthverdag ble helt forandre og alt skulle foregå hjemmefra. Dette førte med seg andre utfordringer som for eksempel mangel på motivasjon og rutine i hverdagen. Motivasjonen forsvant gradvis for min del. I starten var det ganske ålreit å kunne sitte hjemme og følge med på undervisningen gjennom plattformen Zoom. Jeg kunne i praksis velge helt selv når jeg ville se forelesningene. Når man ikke må opp av sengen for å rekke forelesningen i byen til et gitt tidspunkt, er det vanskeligere å komme seg opp av sengen. Da blir det plutselig greit å sitte enda litt lenger opp om kvelden og «game». Over tid vil man kjenne konsekvensene av dette på døgnrytmen sin. Det gjorde ihvertfall jeg.

En positiv ting ved den nye studenttilværelsen er eksamensformen som er blitt brukt. Vi har gått fra å ha skoleeksamener til å stort sett ha eksamen over 24 timer. Personlig likte jeg dette fordi «puggejobben» forsvant. Det handlet mer om å forberede gode notater og benytte seg av disse de 24 timene man hadde til rådighet. Imidlertid må jeg si at jeg likevel foretrekker og ønsker meg tilbake til den «normale» eksamensformen. For min del ligger det stor verdi i det å kunne møte forelesere og studiekameratene i virkeligheten, og ikke bare over nett. Den motivasjonen det gir, som jeg tidligere ikke har tenkt over, men som blir åpenbar når muligheten er fraværende. 

For å konkludere vil jeg si at studenttilværelsen har blitt endret til det verre. Mindre sosial omgang med venner og bekjente sliter på motivasjonen og den indre driven. Mange har kanskje kjent på isolasjonsfølelsen, og om man ikke har en jobb å gå til heller blir man nesten bare sittende inne. Det har helt klart vært og er belastende.

 Mange har kjent på konsekvensene av pandemien. Økonomien går dårligere som følge av viruset. Dette påvirker hele samfunnet. Bedrifter kan gå konkurs som igjen betyr at arbeidsplasser kan gå tapt. Jeg håper det er lyset i enden av tunnelen vi nå ser og at vaksinasjonen gir gode resultater. Da har vi kanskje en lysende vår å glede oss til og håper på at året 2021 blir en «høydare».

-Lars Erik Bjørkeng

Ett svar til “Studenttilværelsen under koronapandemien”

Dette er et veldig fint første innlegg, Lars Erik!

Du har god struktur, skriver godt og har fine refleksjoner. Jeg gleder meg til å følge deg videre 🙂

Du har en fin oppbygging av teksten din, og for å gjøre det enda bedre, vil jeg til neste gang utfordre deg til å bruke underoverskrifter! Dette vil bryte opp, gi bedre oversikt og helhetsinntrykk av innlegget. I tillegg er det fint å bruke bilder for å gjøre det mer visuelt levende!

Bra jobba 🙂

Nina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *