Kategorier
Uncategorized

Kunstig intelligens og roboter

Bilde av Alex knight hentet på Unsplash.com

Den andre forelesningen i Digital markedsføring er gjennomført og i denne økten pratet foreleser Arne Krokan om kunstig intelligens og roboter. Temaet er veldig spennende og aktuelt i dagens samfunn. Mennesker kan i dag oppleve å bli erstatte i arbeidslivet av roboter og kunstig intelligens. Det er selvfølgelig både fordeler og ulemper ved dette.  

Roboter

Stadig flere områder av dagens arbeidsliv blir digitaliserte og jobbene som mennesker tidligere har gjennomført blir tatt over av roboter. Den nye teknologien endrer de tradisjonelle arbeidsprosessene.  Ettersom roboter er maskiner blir arbeidet perfeksjonert og arbeidet kan foregå over lengre tid. I motsetning til menneskelig arbeidskraft hvor det er vanskeligere å få standardisert arbeidet 100 %. Dette på grunn av at det tross alt er menneskelig å gjøre feil en gang iblant. Mennesker trenger også pause fra arbeidet sitt, i løpet av arbeidsdagen og de timene av døgnet man ikke er på jobb. I Norge er en arbeidsdag i snitt 7,5 timer, men roboter kan i prinsippet jobbe 24 timer i døgnet. 

Fordeler og ulemper

Det er helt klart fordeler ved å implementere roboter på arbeidsplassen. Målet til enhver bedrift er å vokse og øke lønnsomheten ved sitt arbeid. En måte å øke lønnsomheten på er å effektivisere arbeidsprosessene. En bedrift som for eksempel jobber med å produsere og selge produkter kan tjene på en eventuell robotinvestering. For det første vil de mer effektivt kunne produsere produkter, og pumpe ut større kvanta av produkter per dag. Dette vil igjen kunne bety at de har muligheten til å selge enda flere produkter. Ved bruk av roboter er det også mulig å optimalisere produksjonen, ved å utnytte råmaterialene til det ytterste. Roboter gjør mindre feil, og kan fjerne mye av svinnet under produksjonen. En annen fordel ved dette er at det kreves færre mennesker under produksjonen. Dette kan gi det overflødige personellet mulighet til å jobbe med andre arbeidsoppgaver. For eksempel produktutvikling eller kundemøter, som selvfølgelig bidrar til å videre ekspandere virksomheten. 

En ulempe ved å ta i bruk roboter i bedriften er at enkelte personer muligens mister jobben sin. Ja, enkelte kan nok påta seg andre oppgaver i virksomheten, men ikke nødvendigvis alle. Noen er kanskje ikke kvalifisert nok til å påta seg andre arbeidsoppgaver og etter 30 år i arbeidslivet for eksempel, er det ikke like lett å sette seg på skolebenken igjen for å få en utdannelse. 

Kunstig intelligens 

Store norske leksikon forklarer at kunstig intelligens er; «en datamaskin som er i stand til å løse oppgaver uten å få instruksjoner fra et menneske på hvordan den skal gjøre det». En datamaskin med kunstig intelligens lærer og tar avgjørelser basert på tidligere erfaringer. Med andre ord blir den bedre og bedre med tiden. Arne Krokan snakket mye om kunstig intelligens. Vi fikk høre at det eksisterer en test, «Turing test» som er laget av Alan Turing. 

(Bilde hentet fra 2. forelesning, Arne krokan. Slide 49)

Denne testen er ment for å avdekke om datamaskinen kan defineres som kunstig intelligent. Testen går ut på at et menneske kommuniserer med et annet menneske og en datamaskin. Uten å få vite hvilken «samtale» som er med menneske og hvilken som er med datamaskinen. Kort sagt så blir datamaskinen definert som en kunstig intelligens om mennesket ikke klarer å identifisere hvilken «samtale» som er med datamaskinen. 

Arne forklarte oss også om «Gardners 8 intelligenser». Disse intelligensene er relasjoner, selvinnsikt, bodysmart, bildesmart, musikalsk, ordsmart, logisk/matematisk og naturalistisk. Dette er ulike «måter» å være intelligent på. Noen er kanskje flinke med tall, mens andre er sterke sosialt. Disse formene kan implementeres i kunstig intelligens. Vi fikk i forelesningen høre en låt som er skapt av kunstig intelligens. Med vokal og melodi. Det er vanskelig å forstå hvordan en datamaskin kan lage en låt som kunne vært en helt vanlig låt på radioen. Det sier noe om potensialet til denne teknologien. 

Artikkel

 Denne artikkelen virket interessant fordi overskriften, «Et farlig våpen», traff meg. Overskriften insinuerer at kunstig intelligens faktisk kan være ganske farlig. Artikkelen tar for seg den kunstige intelligensen vi tidligere har sett i «sci-fi filmer», som forskere og ingeniører jobber med den dag i dag. Noe jeg syns var ekstra interessant om roboter med kunstig intelligens i artikkelen var, «finne de beste løsningene på problemer ikke en gang mennesker klarer å avgjøre». Dette handler om en potensiell trussel med denne teknologien. Om problemet for eksempel skulle vært å redde planeten fra forurensning og den globale oppvarmingen, vil kanskje de kunstig intelligente robotene se på utsletting av mennesker som løsningen. Mennesker er jo tross alt en stor grunn til problemet. Dette er et scenario som er litt skummelt å tenke på. 

Om teknologien skulle bli så utviklet vil det også kanskje være fare for at mennesker misbruker teknologien. Kriminelle bander kan ta teknologien i bruk som åpenbart ikke er med gode hensikter. Eller Ekstreme ledere/diktatorer for eksempel, med forvridde synspunkter. Det finnes jo noen av dem.  

Det tas også opp i teksten ulike positive virkninger teknologien gir. Alt fra å endre transportbransjen til helsebransjen. Transporten ville blitt billigere og kunne foregått kontinuerlig. Ikke minst ville transporten bli tryggere. Faren for at menneskeliv vil gå tapt forsvinner, ettersom det ikke lenger trengs menneskelige sjåfører. Helsesektoren ville kunne effektiviseres ytterligere. Hvor kanskje muligheten for å diagnostisere pasienter raskere vil være mulig, med databaser med helsejournaler og lignende.

Hvorfor valgte jeg denne artikkelen?

Jeg valgte denne artikkelen fordi denne formen for teknologi er noe jeg alltid har vært fasinert av. Jeg syns vinklingen til artikkelen var spennende. Som artikkelens tittel gjenspeiler, «Et farlig våpen». Det er ikke så lett å forstå hvordan det er mulig at en maskin konstruert av mennesker skal kunne klare å «tenke» selv. Filmen «I, Robot»(2004) med Will Smith i hovedrollen er noe av opphavet til min fasinasjon for kunstig intelligente roboter. Hvor samfunnet florerer av roboter, men noe roboter oppfører seg ikke som de skal. En litt skummel fremstilling av hvor ille det kan gå om roboter blir så selvstendige at de til slutt lurer på hvorfor de må høre på menneskene. 

Kildeliste:

Bilder:

Ett svar til “Kunstig intelligens og roboter”

Veldig fint innlegg, og godt skrevet! Det er veldig fint å se at du aktivt refererer til kilder i løpende tekst. Fortsett sånn 🙂 Jo flere påstander du kommer med, som du også kilder til, desto bedre kvalitet får innlegget ditt!

Du har gode forklaringer, og tar leseren gjennom på en forståelig og interessant måte. Det er veldig bra! Jeg vil gjerne utfordre deg litt på titler, for å fange leseren og for å vekke interesse. Se på hvordan du kan formulere deg for å gjøre dette. Kanskje en påstand, eller et spørsmål?

Husk også på hvor du henter bilder fra. Google er ikke en kilde, for der er bildene hentet fra andre steder. I utgangspunktet er alle bilder omfattet opphavsretten, og det krever lisens eller samtykke for å bruke det.En grei huskeregel er å bruke gratisbilder fra sider som Pixabay eller Unsplash. Der er det heller ikke pålagt å kreditere fotograf, men det er alltid fint å gjøre det likevel. Da kan du skrive “bilde av X hentet fra Y”, med kilden i hyperlink. Dette vet jeg du har gjort videre på bloggen din, så her kan du eventuelt bytte bilde i etterkant når du har tid til det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *