Kategorier
Uncategorized

Plattformtjenesten Finn.no

Forelesningen 19. januar er overstått og vi har fått en ny bloggoppgave av foreleser Arne Krokan. I tidligere blogginnlegg har jeg skrevet litt generelt om hva digitale plattformer er, og i denne bloggoppgaven skal jeg ta for meg en plattformtjeneste jeg synes er interessant. Jeg skal skrive litt om en spesifikk plattformtjeneste, jeg skal gå inn på hvordan plattformen fungerer, hvilke aktører som er aktuelle for plattformen og hvordan plattformtjenesten senker transaksjonskostnadene for forbrukerne. 

Finn.no

Plattformtjenesten jeg har valgt å skrive om er Finn.no. Jeg valgte plattformen Finn.no fordi det er en veldig kjent arena å kjøpe ulike ting på, i tillegg har jeg erfaring med både kjøp og salg via denne plattformen fra tidligere. Finn er en plattformtjeneste som kanskje er mest kjent for å tilby et sted for kjøp og salg av alle mulige forskjellige varer. Imidlertid tilbyr plattformen annonser for kjøp av eiendom, reiser, tjenester (eksempelvis malejobber), biler, båter, motorsykler og en avdeling for arbeidssøkende. Finn har til og med en egen avdeling for folk som vil finne kjærligheten, en «datingside». Finn.no tilbyr en rekke tjenester digitalt og dette har gjort nettsiden veldig populær og praktisk. 

Bilde: Finn.no Logo

Hvordan fungerer Finn.no?

Finn er en plattformtjeneste som tilbyr flere ulike tjenester og produkter digitalt. Plattformen er på en måte et bindeledde mellom kjøper og forbruker. Nettsiden fungerer på den måten at om man har noe man ønsker å selge kan man lage seg en profil. Her legger man inn kontaktinformasjon og den praktiske informasjonen som er nødvendig. Videre kan man legge ut ting for salg. Legg til et bilde av produktet, en liten beskrivelse av produktets stand og prisen som ønskes. Hvem som helst kan lage en bruker og legge ut ting for salg. Om det er eiendomsmeglerfirmaer som selger boliger profesjonelt eller mannen i gata som selger en gammel sykkel. 

Om man ønsker å kjøpe noe er plattformtjenesten oversiktlig utformet med søkefelt. Det er mulig å klikke seg inn på en kategori avhengig av hva du er på leting etter. Kategoriene kan for eksempel være «eiendom» om man er på utkikk etter hus, «bil og næring» om man trenger en ny bil, eller «møteplassen» om man søker etter en kjæreste. Personlig har jeg brukt kategorien «torget» mest til nå. Denne kategorien inneholder gjerne litt «mindre» ting. Man kan kjøpe en brukt sofa til studenthybelen, eller en ny PS4 kontroll som jeg har kjøpt tidligere. 

Bilde: Finn.no meny

Aktører for Finn.no

Det er veldig mange som bruker og kan bruke plattformtjenesten Finn.no. Det finnes noen eiere selvfølgelig og andre som jobber med andre arbeidsoppgaver i Finn.no. Eksempelvis kundeservice som kan ta seg av brukere med spørsmål og liknende. 

Andre aktører er vanlige folk som ønsker å kjøpe ting og folk som ønsker å selge ting. Bedrifter som søker nye ansatte, kan bruke plattformen til å skaffe seg søkere til stillingen som må besettes. Eller meglerfirmaer som nevnt ovenfor, kan presenter boligene som de tilbyr. Ved å benytte seg av Finn er sjansen stor for at boligen blir presentert for en større gruppe potensielle kunder. Dette er en effektiv måte å tilnærme seg kunder på. Alternativt kan potensielle kunder benytte seg av «presentasjonsviduet» utenfor et av eiendomsmeglerfirmaets lokaler. Hvor det ofte er presentert et sted mellom 6 og 12 boliger. Ved bruk av plattformen kan man få presentert nærmest alle sine boliger for salg, og få presentert de for flere personer enn de som tilfeldigvis går forbi kontorlokalene. 

Hvordan senker Finn.no transaksjonskostnader?

Foreleser Arne Krokan forklarer i sin bok transaksjonskostnadene kan forklares med de kostnadene eller ressursene som følger med når man gjennomfører et kjøp. Transaksjonskostnadene deles inn i ulike typer kostnader. Vi skal se på hvordan Finn.no senker de ulike transaksjonskostnadene. (Krokan 2015, 56)

  • Søkekostnader er de kostnadene eller ressursene som går med når vi ser etter et spesifikt produkt eller tjeneste. Tid er en typisk ressurs når vi leter etter produktet eller tjenesten vi søker. Finn.no har med sin oversiktlige søkemotorikk gjort det veldig enkelt å finne frem til de riktige produktene. Om man ønsker å kjøpe ny bolig ligger forholden godt til rette på Finn.no sin plattformtjeneste. Med valg av kategori, og deretter en spesifikk søkemulighet hvor du for eksempel kan justere prisklasse, beliggenhet og brukt eller nybygg er sjansen stor for å finne det man leter etter. Dette kan spare masse tid ettersom man får presentert boliger med de spesifikasjonen som er valgt etter bare noen få tastetrykk på pc-en. (Krokan 2015, 56)
  • Informasjonskostnader er de ressursene som går med når man skal finne informasjon om produktet man kjøper. Hvis vi bruker samme eksempel med boligkjøp, gir Finn.no god informasjon om man klikker seg inn på de forskjellige produktene. Informasjon som areal, pris med mer så tydelig presisert. Samtidig som man kan se hele salgsoppgaven med alle lovpålagte fakta som er relatert til boligkjøp. (Krokan 2015, 57)
  • Forhandlingskostnader forekommer når kjøper skal bli enig med selger om pris. På Finn.no finnes det for eksempel mange brukte produkter. Dette vil da si at det er rom for diskusjon og forhandling. Hvor man som kjøper kan kontakte selger og komme med et tilbud. For selger kan det da være lurt å søke opp liknende produkter som selges og basere sin pris på dette, ellers kan produktet forbli usolgt. (Krokan 2015, 58)
  • Beslutningskostnader handler om å ta beslutningen om å kjøpe et produkt av produktutvalget. Finn.no tilbyr de produktene som passer best til de spesifikke søkealternativene som er ønsket. Dette gir kundene et godt overblikk over de mest aktuelle produktene slik at man enklere kan ta beslutningen om å kjøpe. (Krokan 2015, 59)
  • Evalueringskostnader handler om de ressursene man bruker ved å gi tilbakemelding på kjøpsprosessen som er gjennomført. På Finn.no kan man etter å ha gjennomført et kjøp vurdere selger ved å gi en rating. Dette medfører at nye kjøpere kan se på tidligere vurdering hos selger, og kan vurdere om det er ønskelig å gjennomføre handelen. (Krokan 2015, 59)
  • Tvangskostnader handler om at ressurser blir brukt på å få hevet kjøpet som er gjennomført. Typisk om kjøpet ikke sto til forventningene. Finn.no tilbyr at man kan sende inn et klagebrev og det er ønskelig. Dette er viktig da deler av handelen på Finn.no foregår som brukthandel. Ettersom tingene er brukt, er sjansen større for at det finnes mangler ved produktene. (Krokan 2015, 59)
  • Lars Erik Bjørkeng

Kildeliste:

Bilder:

Ett svar til “Plattformtjenesten Finn.no”

Veldig fint innlegg, Lars Erik! Du skriver godt og forklarer på en veldig fin måte 🙂 Hvis du hadde hatt en oppsummering/konklusjon på slutten av innlegget ditt, hvo du kanskje hadde understreket hva disse lave transaksjonskostnadene gjør for både Finn.no og brukere, så hadde det vært helt supert!

Veldig bra jobba 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *