Kategorier
Uncategorized

Refleksjonsnotat del 3

I dette blogginnlegget skal jeg skrive et refleksjonsnotat angående eksamensoppgaven vi har jobbet med i den tredje delen av faget Digital Markedsføring. Oppgaven vi fikk var å opprette en fungerende nettbutikk. Nettbutikken kunne være i samarbeid med en eksisterende bedrift, en egen bedrift eller en fiktiv bedrift. Det har vært et spennende prosjekt hvor vi kunne styre og ta beslutninger på egen hånd. Videre kommer mine tanker og refleksjoner over læringsprosessen vi har vært igjennom de siste ukene. 

OKR

Da vi startet på den tredje delen av faget Digital Markedsføring ble vi introdusert et nytt styringssystem, kalt OKR. Objective Key Results eller OKR er et styringssystem som har til hensikt å øke gjennomføringsevnen i prosjektet. Det handler om å sette realistiske, men «hårete» mål slik at man har noe å strekke seg til samtidig som målet ikke er uoppnåelig. 

Vi startet med å sette vår Objective til; Opprette en nettbutikk. Sett i ettertid kan det ha vært en litt for enkel Objective. Senere endret vi Objectiven vår til; Opprette en ryddig og brukervennlig nettbutikk som fungerer optimalt.

Med følgende Key Results:

KR1: Få 1000 besøkende på nettbutikken. 

KR2: Gjennomføre 10 salg på nettbutikken. 

KR3: Få 500 følgere på Instagram. 

Jeg opplevde at OKR er et styringssystem som fungerer. Det var selvfølgelig litt ukjent i starten ettersom det er et nytt system å sette seg inn i. En ting ved dette systemet som tok litt tid var å sette seg inn i var den ukentlige rapporteringen. Dette var uvant, og som medførte at vi glemte det litt innimellom. Selv om vi brukte Objectiven og Key Resultsene som veiledere for å nå målet. Jeg syns det fungerte bra og vi kom i mål til slutt. Key Resultsene vi valgte var også relativt «hårete». Spesielt det å oppnå 500 følgere på Instagram-profilen vi har laget for nettbutikken vår. Prosessen vil nok gå litt tregt i starten, noe jeg ser på som vanlig for nye oppstartede bedrifter. 

Jeg har ikke vært med på en prosess som denne før, med konstruering og lansering av en nettbutikk, men jeg tror faktisk at dette er en av de bedre måtene å styre virksomheten sin på. Dette fører til god gjennomføringskraft og mestringsfølelse hele veien. 

Planlegging og gjennomføringen

Vi startet først med å etablere et team. Vi er fire studenter som tar valgfaget Digital Markedsføring. Vi jobbet sammen med eksamen i den forrige delen av Digital Markedsføring, så det falt oss ganske naturlig at vi skulle jobbe sammen med dette prosjektet også. 

Det første vi startet med var å definere konseptet. Vi startet en brainstorming prosess hvor vi hver for oss skulle tenke og prøve å komme på gode ideer. Dette tok litt tid som det alltid gjør i starten. Startvansker er ikke ukjent for meg. Etter mye om og men, endte vi til slutt på å selge produkter kundene kunne designe på egenhånd. Ideen var ulike produkter som t-skjorter, hettegensere, munnbind, undertøy og en type drikke flaske. Alle produktene hadde kundene mulighet til å designe på sin egen måte med skrift eller logoer. 

Vi benyttet oss av Shopify for å lage nettsiden. Dette var fordi vi fikk anbefalt Shopify av Karl Philip og i tillegg hadde vi hørt om tjenesten fra før. Vi brukte Printify som leverandør av produktene. Dette fordi Printify leverer produkter vi ønsker å selge. Det vil si ulike produkter det er mulig å designe på egen hånd. Etter hvert som vi skulle utvikle ideen støtte vi på vanskeligheter. Vi klarte ikke å implementere muligheten for å redigere produktene på vår nettside. Derfor måtte det gjøres på den originale nettsiden for produktene. Vi mener det ville fremstått veldig uryddig for kundene, om de måtte klikke seg videre til en annen nettside for å designe produktene. Vi forsøkte å finne løsningen, og vi fant til slutt ut at vi måtte inn og endre på kodingen på nettsiden om det skulle løse seg. Ettersom vi etter hvert begynte å få dårligere tid og ingen av gruppemedlemmene hadde noe særlig kunnskap om koding, avgjorde vi at det var best å endre konsept. Konseptet vi til slutt endte på var produkter med et minimalistisk design. Navnet på nettbutikken vår ble til slutt «Simple production». 

Logoen er laget av en på teamet vårt.

 

Videre startet vi på utformingen av nettbutikken. Det visuelle, det vil si hvordan nettbutikken er bygd opp og fargebruk. Vi brukte et standard «theme» Shopify tilbyr som vi føler gir et ryddig og oversiktlig inntrykk. Vi endte med å bruke hvit og svart som hovedfarger. Disse fargene brukte vi også i logoen vår for å få den til å passe godt inn øverst på siden. En på teamet vårt laget noen forsidebilder som presenterer noen av produktene vi selger. Fargebruken på disse ble også svart og hvit, med litt grønne farger og grønne planter. Personlig syns jeg det fungerer veldig fint og gir et godt estetisk inntrykk. 

Neste steg vi gikk løs på var å ordne med betalingsløsningen. Foreløpig har vi valgt Paypal som betalingsplattform. Dette fordi det er en internasjonal betalingsplattform som vil gi mange over hele verden en trygg betalingsmulighet. Dette var veldig enkelt, ved å bare registrere en bruker på Paypal.com og implementere denne inn på vår nettbutikk. 

Da vi jobbet med betalingsformen, begynte vi å se på prisene på produktene vi selger. Vi har valgt å selge produktene for en rimelig pris mener vi selv. Da det dyreste produktet vi foreløpig selger er priset til 199 kr. Dette vil endre seg etter hvert som vi eventuelt skal utvide produktutvalget i tiden som kommer.

Da vi hadde fått på plass alle de praktiske funksjonalitetene ved nettbutikken, begynte vi å planlegge lanseringen av nettbutikken. Mot slutten jobbet vi mer og mer med lanseringsstrategien. Vi kom til slutt i mål hvor vi blant annet åpnet en Instagram profil for nettbutikken. Her kan vi poste informasjon til kundene så ofte vi måtte ønske. 

Samarbeid

Samarbeidet syns jeg har fungert bra. Vi jobbet sammen med forrige eksamen så vi hadde litt erfaring fra før. Vi skulle kanskje har kommet ordentlig i gang enda tidligere enn det vi gjorde. Da hadde vi hatt muligheten til og holdt oss til det opprinnelige konseptet og fått løst de problemene som oppstod. 

Vi har jobbet godt sammen og fordelt mellom oss så likt det går med arbeid. Det har vært mye å gjøre, men vi har vært flinke til å kommunisere underveis og hjulpet hverandre så godt vi har klart. Det har vært et spennende prosjekt å jobbe med, med ulike og varierte arbeidsoppgaver. 

Mitt læringsutbytte

I løpet av denne prosessen har jeg opplevd mye. Det har vært veldig mye jobb, noe som til en viss grad overrasket meg. Vi ble fortalt at det var mye å gjøre i starten, men det er først nå jeg fullt forstår hvor mye som faktisk kreves. Jeg har fått introdusert ulike digitale verktøy i løpet av tiden jeg har vært en del av faget Digital Markedsføring. Det har vært veldig mye å sette seg inn i og jeg føler meg ikke i nærhetene av noen ekspert enda. Karl Philip sa tidligere «implementer som et helvete, og lær mens du går». Nå skjønner jeg godt hva han mener. Selv om jeg over hodet ikke føler meg som en ekspert, føler jeg at jeg har lært veldig mye. Det har vært slitsomt, men «man lærer mens man går.

Denne tredje delen i Digital Markedsføring har vært spesielt lærerik. Vi har fått prøve oss i «felten», med å ta avgjørelser som faktisk påvirker hvor vellykket nettbutikken kan bli. Jeg har lært at planlegging er ytterst viktig og at man gjerne støter på problemer selv om man følger den opprinnelige planen. Da er det viktig å være løsningsorientert og gjøre det beste ut av situasjonen.

Jeg gleder meg til å fortsette å lære mer om digital markedsføring. Utlært blir man aldri, men det er kanskje noe av det fine med det. Da har man alltid noe å gjøre. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *